Tons & Meter

Hvad kan den løfte ?

Hvad en krans løfteevne og rækkevidde er, er et meget svært defineret spørgsmål.
Og for at gøre tingene bare lidt mere komplicerede har man i branchen valgt at bruge 2 forskellige måder at angive løfteevne på..

  • TM, eller tonsmeter, bruges til lastbilmonterede kraner, og angiver antal tons der kan løftes på et udlæg på 1 meter fra kranens drejepunkt.
  • TON bruges til mobilkraner, og angiver kranens maksimale løfteevne.

Begge måder er dog lidt vildledende, da det, for lastbilkraner, betyder at en 50 TM kran godt kan løfte 50 tons, men det skal være 1 meter fra drejepunktet, hvilket oftest stadig er indenfor kranens opbygning.

Er det så bare at regne baglæns ?

Det ville have været dejligt hvis man bare havde en let formel for at regne den kranstørrelse ud, som man skal bruge. Den skal løfte 2500 kg. ud på 20 meter: 2,5 x 20 = 50 TM. eller mobilkranen skal løfte 10 ton 20 meter ud: 10 t x 20 m = 200 ton, men NEJ NEJ NEJ – Den går ikke.

Var det bare heliumsfyldt aluminium

Både en lastbil- & mobilkran vejer noget. Alting handler om balance og styrke, og jo længere væk en byrde skal løftes, jo stærkere og tingere bliver kranens opbygning, og jo mere vægt kræves der som kontravægt for det øgede moment den lange arm giver.

På billedet herover har vi monteret en 115 TM kran med fly-jib (ekstra aftagelig kranarm), for at kunne række 32,29 meter ud.
Hvis man bare regnede baglæns: 115 TM / 32,29 Meter = 3,6 ton, ville man jo få et helt andet resultat end de 660 kg. som diagrammet viser at den kan løfte.

Det skyldes jo både vægten fra den lange arm, samt den vægt som bilen repræsentere som kontravægt til løftet.

Vi kender svaret, og finder den rigtige kran

Ud over vægt og afstand spiller mange andre faktorer ind. Det kan være forhindringer man skal henover, undergrundens beskaffenhed, og meget mere, men det er noget vi ved noget om.
Og derfor er det nemmere for os at finde den rigtige kran ved blot at få byrdens vægt, og en afstand til der hvor vi kan stille kranen op.

I nogle tilfælde kan det også være en god ide, at vi tager ud og ser forholdene inden vi giver os i kast med opgaven.

Kontakt os

Uanset om du ønsker et uforpligtende tilbud på din transport-/montageopgave, eller om du er interesseret i mere information og gode vejledning, så er du altid velkommen til at kontakte os på:.​

+45 8624 6000
bomholt@bomholt.dk